Kako da polazak u vrtic prodje bez suza?

Veliki broj roditelja se suocava sa raznim poteskocama prilikom upisa deteta u vrtic i ne zna kako da resi taj problem na pravi nacin.

U ovom clanku objasnicemo sta je adaptacija, kako je sprovoditi korak po korak i kako pomoci detetu da se sto brze i lakse navikne na novu sredinu i nove drugare.

Sta je adaptacija?

Termin adaptacija podrazumeva prilagodjavanje uslovima koji postoje u novoj sredini. Ali, hajde za pocetak da zamislimo kako izgleda svet malog deteta.

Okruzeno je najdrazim roditeljima, omiljenim igrackama, spava u toplom krevetu, u poznatoj je sredini i ima svoj ustaljeni ritam u toku dana.

Iznenada, jednog dana sve pocinje da se menja. Odlazi sa mamom na nepoznato mesto gde ga ona ostavlja sa osobama koje vidi prvi put u zivotu. U takvoj sredini detetu je sve nepoznato – krevet, igracke i hrana – sve se to razlikuje od onoga kako je kod kuce. I sto je najvaznije od svega, oko njega je puno nove dece od kojih neka placu, a neka se i ne ponasaju lepo. Na tom mestu dete treba da slusa vaspitacice. Takvo mesto se zove vrtic.

U nepoznatoj sredini dete dozivljava odredjeni nivo stresa. Kako bi se naviklo na novonastalu situaciju, potrebno je da prodje kroz adaptaciju, pa cemo navesti koji procesi pocinju da se desavaju tokom ovog perioda:

– dete privremeno “zaboravlja” neke tipove radnji, npr. kako da drzi kasiku
– gubitak apetita i sna
– dete deluje bezvoljno, bez energije i utuceno
– pravi scene ili reaguje dramaticno u odredjenim situacijama

Kada govorimo o adaptaciji dece na vrtic moze se reci da postoje tri razlicita tipa dece: prvi tip su deca koja odmah burno reaguju prilikom dolaska u vrtic, drugi tip su deca koje negoduju nakon dve do tri nedelje od polaska u vrtic, i treci tip su deca koja bez problema prihvataju vrtic.

Koji tip deteta ce biti vase dete od tri navedena zavisi od brojnih faktora kao i od detetove sposobnosti da se prilagodi na novu sredinu. Ali, neka vas ne brine promena detetovog ponasanja. Na taj nacin, dete reaguje na stres i prilagodjava se na novu sredinu.

Faze kroz koje dete prolazi prilikom adaptacije

Faza 1: period neprilagodjavanja. Ovo je faza tokom koje se dete tesko odvaja od roditelja i jako burno reaguje. Bez obzira na to kako ga roditelji pripremaju na vrtic, ono je na pocetku pod pritiskom i konstantnom tenzijom. To moze da se odrazi i na zdravlje deteta, u vidu prehlada koje se cesto ponavljaju.

Faza 2: Dete pocinje da ima komunikaciju sa vaspitacicom i ostalom decom, ukljucuje se u neke igre ili aktivnosti, ali jos uvek tuguje zbog roditelja i cesto pita za njih. U ovoj fazi dete pocinje da ima pojam o odredjenim pravilima koja postoje u vrticu ali odbija da ih prihvati i odbija da slusa vaspitaca u smislu sta sme a sta ne sme da radi.

Faza 3: Period adaptacije se polako zavrsava i dete se navikava na svoje nove drugove i vaspitacicu. Ne pita za roditelje i potpuno se prilagodjava se pravilima koja vladaju u vrticu. Takodje, njegovo emocionalno stanje je stabilnije u odnosu na prethodne dve faze.

Kako pomoci detetu da se sto lakse adaptira na vrtic

Da bi period adaptacije deteta na vrtić prosao sto lakse, potrebno je da se roditelji pridržavaju ovih pravila:

– prethodno upoznajte radnike vrtića i upoznajte se sa rasporedom i uslovima rada koji u njemu postoje
– potrebno je da dete boravi od jednog do dva sata u vrticu i da to svakog dana bude u kontinuitetu
– jako je vazno da povecanje broja sati boravka u vrticu ide postepeno, uz sugestije i savete samog vaspitaca
– roditelj treba da upozna vaspitaca sa pojedinostima u vezi odredjenih navika koje se ticu detetovog ponasanja
– prilikom preuzimanja deteta iz vrtica roditelj treba da poprica o tome kako se dete ponasalo tog dana u vrticu

Takodje, jako je vazno napomenuti da tokom perioda adaptacije dete ne treba da prolazi kroz neki dodatni stres, kao sto je na primer selidba, razvod roditelja, ili rodjenje brata ili sestre. Takodje, dajte sve od sebe da dete uziva u sto opustenijem porodicnom okruzenju.

Kako se na sto laksi nacin rastati od deteta kada krene u vrtic

U daljem tekstu se nalaze smernice kako se na sto laksi nacin rastati od deteta i kako da dete sto laske prihvati vaspitace kada krene u vrtic.

– upoznajte unapred svoje dete sa idejom da mora ici u vrtic svaki dan dok su mama i tata na poslu.
– pricajte detetu na putu do vrtica kako ce se lepo provesti sa drugarima, kako ce igrati zanimljive igre, jesti ukusnu hranu itd.
– imajte neki vas mali ritual kad se rastajete sa detetom. To moze biti kratak poljubac, zagrljaj, udarac dlanom o dlan (baci 5), itd.
– dozvolite detetu da ponese svoju omiljenu igracku u vrtic.
– kontrolisite svoje emocije i imajte u vidu da sve sto osecate, bilo kakav strah ili brigu mozete preneti na dete.
– jasno stavite detetu do znanja u koje vreme dolazite da ga pokupite iz vrtica. Recite mu da je to npr. odmah posle popodnevnog spavanja i drzite se toga. Nemojte davati detetu lazna obecanja.

Dragi roditelji, imajte na umu da kljuc uspesne adaptacije deteta na vrtic lezi u adekvatnoj pripremi, psiholoskom stanju roditelja i dobrom emocionalnom stanju deteta u okviru porodice.